Zomer-verrassingstas voor kinderen in Borger-Odoorn     

Met een speciale zomer-verrassingstas wil de bibliotheek het ‘vakantielezen’ bij kinderen van groep 3 stimuleren. De kinderen vertonen na de vakantie vaak een grote terugval in leesontwikkeling als ze in de zomervakantie geen boek(en) lezen. Uit onderzoek blijkt dat ze wel 1 à 2 leesniveaus kunnen terugvallen.

Verrassingsboeken

Voor de zomervakantie delen de bibliotheken in de gemeente Borger-Odoorn de zomer-verrassingstassen uit aan kinderen van groep 3, zodat ieder kind met een tas vol ‘verrassingsboeken’ de vakantie kan beginnen. Als de boeken uit zijn, mogen de kinderen ze in de bibliotheek ruilen voor nieuwe.

Gratis proefabonnement voor ouders

Ook voor de ouders heeft de bibliotheek een leuke actie. In de tas zit een bon waarmee ze drie maanden gratis lid kunnen worden van de bibliotheek. Zo kunnen de ouders ontdekken wat de bibliotheek ze allemaal te bieden heeft. Na drie maanden krijgen ze de mogelijkheid om lid te blijven. Zo profiteren ze niet alleen zelf van de bibliotheek, maar kunnen ze ook het lezen bij hun kinderen blijven stimuleren.  

Lezen in de vakantie

Kinderen kunnen in de vakantie altijd in de Drentse bibliotheken terecht om boeken te lenen. Het lidmaatschap van de bibliotheek is tot 19 jaar gratis. Voor wie leest op de tablet of smartphone, is er de app ‘VakantieBieb’ met een aantrekkelijke selectie jeugdboeken. Deze e-books zijn tussen 1 juli en 31 augustus gratis te downloaden. Meer informatie op www.vakantiebieb.nl.

Datum: 11 juli
Begintijd: 9.00
Eindtijd: 17.00

Bibliotheek Valthermond organiseert op woensdag 11 juli van 10.00-12.00 uur weer een Walk&Talk bijeenkomst voor werkzoekenden. 

Het thema van deze derde bijeenkomst zal zijn: ‘Een open sollicitatie; hoe pak ik dat aan’.

Zoekt u werk, wilt u van werk veranderen of bent u op zoek naar inspiratie voor het vervolg van uw loopbaan, kom dan naar Walk & Talk. Praat met andere werkzoekenden, breid uw netwerk uit en stel vragen aan elkaar en aan de gastsprekers.

De Walk&Talk bijeenkomst wordt ook wel dé koffiepauze voor werkzoekenden genoemd. Het zorgt even voor een rustpunt in de intensieve zoektocht naar een nieuwe baan.  Initiatiefneemster van de Walk&Talk bijeenkomsten, die landelijk op diverse plaatsen worden gehouden, is Debbie Heijne. Op het moment dat Debbie begin 2013 werkloos werd, merkte ze wat voor impact dat op haar had. “Ik schrok ervan hoe snel mijn wereld kleiner werd. Het kostte me veel moeite om positief te blijven”.

Persoonlijke ontwikkeling 

Door het stimuleren van zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling past de Walk&Talk formule uitstekend bij de bibliotheek. “We bieden werkzoekenden op een zeer toegankelijke manier de kans zich te laten informeren, te netwerken en kennis en ervaringen uit te wisselen. De laagdrempelige opzet en het bieden van de mogelijkheid aan mensen om zich te ontplooien en te werken aan hun zelfredzaamheid, zodat zij kunnen deelnemen in de maatschappij, passen bij de Bibliotheek Valthermond.

Deelname aan  Walk&Talk is, net als de koffie en thee, gratis.

Elke 2e woensdag van de maand van 10.00 – 12.00 uur in de Bibliotheek Valthermond, Vrijheidslaan 11b.  Aanmelden kan via info@bibliotheekvalthermond.nl  

 

Datum: 11 juli
Begintijd: 10.00
Eindtijd: 12.00

Het zomercadeautje van de Bibliotheek

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb neem je ruim 60 e-books overal mee naartoe. Je kunt de app downloaden van 1 juli t/m 31 augustus. Ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel leesplezier!

Datum: 01 juli
Begintijd: 9.00
Eindtijd: 17.00

Tweedehands boeken te koop in de Bibliotheken in de gemeente Borger-Odoorn

Maandag 4 juni start weer de halfjaarlijkse verkoop van tweedehands boeken en tijdschriften in de Bibliotheken Borger, Nieuw Buinen, Odoorn en Valthermond.

Deze bibliotheekboeken zijn erg handig voor op vakantie of bijvoorbeeld een voorraadje kinderboeken voor de logerende kleinkinderen. Dus doe hiermee uw voordeel.

Voor de adresgegevens en openingstijden zie www.bibliotheekborger.nl, www.bibliothkeeknieuwbuinen.nl, www.bibliotheekodoorn.nl, www.bibliotheekvalthermond.nl

Ook als u geen lid bent van de Bibliotheek bent u van harte welkom. De verkoop loopt door tot aan de zomervakantie! 

Datum: 04 juni
Begintijd: 14.00
Eindtijd: 20.00

Voor de Bibliotheken in Borger, Nieuw Buinen, Odoorn en Valthermond zijn wij op zoek naar een voorleesvrijwilliger. Hou je van werken met kinderen en lijkt het je leuk om ons te helpen met de voorleesactiviteiten in de bibliotheek? Dan zoeken wij jou!

Boekjes ontdekken en voorlezen is ontzettend belangrijk voor jonge kinderen. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling en verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar kinderen hun leven lang profijt van hebben.

Als voorleesvrijwilliger lees je voor aan kinderen in de bibliotheek en ga je knutselen met dreumesen en peuters.

Werken bij Biblionet Drenthe

Biblionet Drenthe is een professionele en deskundige partner als het gaat om verbetering van digitale vaardigheden van burgers, de aanpak van laaggeletterdheid en de ondersteuning van onze projecten in het onderwijs. Informatie opdoen, kennis ontwikkelen, kunnen lezen en omgaan met informatie- en communicatietechnologie bepalen het succes van mensen in onze maatschappij. Biblionet Drenthe heeft als doel hierin te faciliteren en stimuleren. Dit doen wij in dienst van bibliotheken, bibliotheekleden, Drentse gemeenten, onderwijs en diverse andere organisaties. Bij ons werken 130 medewerkers, samen met ongeveer 450 vrijwilligers. Onze cultuur? Actief, verbindend en open. We zijn altijd op zoek naar talenten die het verschil gaan maken binnen het Drentse Bibliotheeknetwerk.

Jij…

 • bent minimaal 18 jaar
 • vindt het leuk om te werken met jonge kinderen
 • bent enthousiast over (voor)lezen en boeken
 • spreekt goed Nederlands
 • bent in staat om makkelijk te communiceren met verschillende doelgroepen
 • bent per mail, app en/of telefoon goed bereikbaar

Wij bieden…

 • goede begeleiding bij het werk
 • indien nodig trainingen of informatiebijeenkomsten, bijvoorbeeld over interactief voorlezen
 • een gratis bibliotheekabonnement
 • de mogelijkheid tot het afsluiten van een zorgverzekering met collectiviteitskorting
 • de mogelijkheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen in je gemeente en het staat ook nog eens goed op je cv!

Enthousiast?

Laat weten dat je graag wilt helpen en mail je reactie naar Carin Bijl (c.bijl@biblionetdrenthe.nl) Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen. Bellen kan natuurlijk ook, Carin is te bereiken op 06-19694505.

Datum: 12 juni
Begintijd: 9.00