Lezing door Gerard van der Laan 

In Nederland zijn de uitvoeringen van de 'Matthäus Passion' al bijna 150 jaar een traditie. Tijdens deze lezing vertelt Gerard van der Laan over de achtergronden van deze compositie en over de verschillende manieren waarop dit stuk is uitgevoerd in deze 150 jaar.

Deze verschillende manieren van uitvoeren worden naast elkaar gelegd. Zo hoort u ondermeer Willem Mengelberg naast Ton Koopman en nog een aantal andere uitvoeringen. Ook wordt de relatie tussen tekst en muzikale uitdrukking belicht. Natuurlijk laten we je de ontroerende hoogtepunten uit deze passie zien en horen.

De Matthäus-Passion of Matteüspassie

De Matthäus-Passion of Matteüspassie (BWV 244) is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is in Nederland een van zijn bekendste composities en een van zijn langste. het vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs. Nergens ter wereld wordt deze versie zo vaak opgevoerd als in Nederland.

Gerard van der Laan

Na het behalen van zijn solistendiploma aan het Utrechts conservatorium was Gerard van der Laan vele jaren pianodocent aan de muziekschool in Hoogeveen. Hij is een pianist in hart en ziel en draagt niet alleen zijn kennis en passie over als docent, maar treedt ook op als concertpianist, als begeleider, en in kamermuziekensembles. Al meer dan twaalf jaar verzorgt hij voor de Volksuniversiteit lezingen over verschillende muzikale onderwerpen. Met zijn kennis en enthousiame heeft Gerard al menig toehoorder meegenomen in de wereld van de klassieke muziek. Een genot om naar te luisteren!

Aanmelden

Deze activiteit is geannuleerd.