Twee nieuwe romans van verschillende auteurs met dezelfde thematiek: de gevolgen van de aardgaswinning voor het Gronings platteland. Stiller en Goldschmidt zijn samen 18 oktober te zien en te horen in Het Wapen van Drenthe in Roden.

Twee schrijvers, één gedachte. Louis Stiller – opgegroeid in Roden - schreef Gasland dat afgelopen augustus verscheen en Saskia Goldschmidts roman Schokland kwam in september uit. Op de Amsterdamse Uitmarkt werden ze samen geïnterviewd over hun bevingsboeken en tot hun verbazing bleken hun kersverse werken zowel in titel als in onderwerp veel gemeen te hebben, elkaar aan te vullen en vragen te stellen. Sinds die tijd bieden de twee schrijvers gezamenlijke optredens aan, waarop ze voorlezen, vragen beantwoorden of aan elkaar stellen en met anderen of met het publiek in debat gaan.

Schokland en Gasland

Beide boeken vullen elkaar bijzonder goed aan. Stillers Gasland- Nederland wordt wakker geschud is een grondig gedocumenteerd en met goed geschreven non-fictierelaas over de gasgijzeling waarin de Groningse bevolking zich sinds jaren bevindt. Goldschmidts roman Schokland, een drama in twaalf maanden, beschrijft de teloorgang van een fictieve boerderij en maakt het effect van de bevingen op een boerengezin voelbaar.

Stiller en Goldschmidt bieden feiten en fictie, buitenkant en binnenwereld, gevoel en verstand rond de gasbevingsproblematiek, maar wel vanuit eenzelfde uitgangspunt, met diepgravend onderzoek en een gevoel van noodzaak. Ze vertellen hoe onderzoek literatuur wordt, fictie werkelijkheid, wat er voor nodig is om mensen wakker te schudden, waarom velen zich zo graag in slaap laten sussen – ook over de komende energietransitie.

Louis Stiller (1959), geboren in Groningen en opgegroeid in Roden, is journalist, schrijver, hoofdredacteur en uitgever. Hij schreef een groot aantal boeken, variërend van reisgidsen en computerboeken tot Stillers omgang (De Prom, 2003) Ook is hij auteur van het Handboek voor schrijvers en Essays schrijven (Augustus). Hij verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam en het Hogeland van Groningen.

Saskia Goldschmidt  is auteur van de goed ontvangen romans: De Voddenkoningin (2015) en De Hormoonfabriek (2012). Dit boek stond op de Longlist van de Libris Literatuurprijs 2013 en werd in vele talen vertaald. Voordat zij zich full time op het schrijven stortte, was ze dertig jaar lang theatermaker, producent en docent.

Praktische Informatie

Datum: donderdag 18 oktober,

Tijd: 20.00 u.

Plaats: Wapen van Drenthe, Heerestraat 1, Roden

Entree: € 7,50

Kaarten bestellen: https://tickets.daannijman.nl/noordenveldleest

Deze avond wordt georganiseerd door Noordenveldleest, een samenwerkingsverband tussen Boekhandel Daan Nijman, de openbare bibliotheken in Noordenveld en particulieren met als doel het stimuleren van het lezen in de Gemeente Noordenveld met steun van De Krant en A. Smith, Grafische Vormgeving. Het doel van dit intensieve samenwerkingsverband is leesbevordering in de breedste zin van het woord.

www.noordenveldleest.nl