In dit doelgroeponderzoek staat de vraag centraal hoe de bibliotheek nog aantrekkelijker kan worden voor jongeren in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar.

Samen ontwikkelen van activiteiten en dienstverlening

De bibliotheek kan aantrekkelijker worden voor jongeren door de activiteiten en dienstverlening aan te passen aan, en samen te ontwikkelen met, jongeren. Zo blijkt dat mannen veel interesse hebben in gamen en programmeren; biedt deze activiteiten aan om jonge mannen naar de bibliotheek te trekken. Ook studie- en werkplekken zijn voor jongeren interessant; jongeren zijn op zoek naar rustige werkplekken en kunnen dit vinden in de bibliotheek.

Daarnaast zijn een horecagelegenheid, het aanbieden van een bezorgservice en een goedkoop studentenabonnement voor deze doelgroep aantrekkelijk. Er is een behoorlijk aandeel dat een online e-bookabonnement heeft o.a. bij de bibliotheek maar vooral bij bol.com. Jongeren zijn hier dus zeker geïnteresseerd in, maar de bekendheid van het e-bookabonnement is onvoldoende.

Rapportage en bijlagen

Doelgroeponderzoek jongeren 18-24 jaar