Nieuws van BoekStart | Doe meer met Taal | Media Ukkie Dagen 2022

Nieuws van BoekStart | Doe meer met Taal | Media Ukkie Dagen 2022
BS nieuwsbrief header 2022 1

 


Nieuwsbrief BoekStart

Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


 

BoekStart

Praktijkkaarten

Praktijkkaarten BoekStart en de Bibliotheek op school

EducationLab ontwikkelt Praktijkkaarten voor het onderwijs en gemeenten, waarin op basis van inzichten uit onderzoek en wetenschap wordt beschreven wat scholen en samenwerkingspartners kunnen doen om de kansen van kinderen te vergroten. Van verschillende interventies wordt beschreven wat het inhoudt, hoe het werkt en wat de te verwachten effecten zijn. Onlangs zijn in samenwerking met Stichting Lezen drie nieuwe Praktijkkaarten gepubliceerd, waarin de BoekStartcoach, BoekStart in de kinderopvang en de Bibliotheek op school primair onderwijs worden beschreven. 

Lees meer >

Monitor open tm 4mrt 

Monitor open t/m 4 maart

We zijn inmiddels ruim een maand op weg met de afname van de Monitor 2021-2022. Na een spannende en voor sommige bibliotheken lastige start zien we nu dat de afname redelijk op gang is. Er is nog wel verschil tussen de verschillende doelgroepen, met name PO is goed op stoom, bij BoekStart en VO loopt het nog iets stroever. Om zoveel mogelijk bibliotheken de kans te geven, is besloten om de Monitor 2021-2022 langer open te houden: tot en met 4 maart. 

Lees meer >


Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus

Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus voorjaar 2022

Komend voorjaar is er weer een mooi aanbod van trainingen in het kader van BoekStart dat wordt aangeboden vanuit de Bibliotheekcampus.

Lees meer >

  Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

Campagne Doe meer met taal

Voorlezen onderdeel campagne Doe meer met Taal

De Rijksoverheid is in december 2021 gestart met de landelijke publiekscampagne Doe meer met Taal. De campagne richt zich op NT1'ers in de leeftijd van 20 tot en met 49 jaar die al redelijk kunnen lezen en schrijven, maar nog niet op 2F-niveau zitten. Alledaagse situaties waarin betere taalvaardigheden goed van pas komen staan centraal, zoals solliciteren, een goede tekst schrijven voor webadvertenties, en voorlezen. 

Lees meer > 

Media Ukkie Dagen actiegids

Aan de slag met de Media Ukkie Dagen 2022 – actiegids voor bibliotheken

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin.

In deze actiegids staan tips, publicaties, trainingen en instrumenten die je als Bibliotheek kunt inzetten voor ouders, kinderopvang, onderwijs en opvoedprofessionals.


Media Ukkie Dagen webinar

Landelijk webinar Media Ukkie Dagen 2022

In 2022 is 'Swipe, stap, sprong' het thema van de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022). Samen met Netwerk Mediawijsheid, het SPN kernteam 0 tot 12 jaar, Cubiss en Mediasmarties organiseert de KB weer een landelijk webinar, zodat bibliotheken tijdens deze week mediaopvoeding voor het jonge kind onder de aandacht kunnen brengen.

Lees meer >

Prentenboeken in alle Talen

Prentenboeken in alle Talen 

Op de website Prentenboeken in alle Talen staan gratis te beluisteren audio-vertalingen in diverse talen van een aantal prentenboeken. Ter gelegenheid van De Nationale Voorleesdagen zijn er audio-vertalingen verschenen van de Prentenboeken Top 10 titels Vos gaat een stukje rijden en Maar eerst ving ik een monster. Prentenboeken in alle talen is een initiatief van Stichting VoorleesExpress.

Geef een prentenboek cadeau

Geef een (prenten)boek cadeau 

Op 11 februari start de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau. Het jeugdboek Het Achterhuis van Anne Frank is dan voor
€ 2,99 in de boekhandel te koop. Daaropvolgend start op 13 mei Geef een prentenboek cadeau; het prentenboek Ik zou wel een kindje lusten van Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid is dan voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekhandel.

In deze instructie voor bibliotheken staan tips en mogelijkheden om Geef een (prenten)boek cadeau in te zetten binnen de Bibliotheek op school en BoekStart in de kinderopvang.

Nieuw!

 
Folder Voorlezen jongekinderen 

Folder ‘Voorlezen aan jonge kinderen’ in elf talen

De folder Voorlezen aan jonge kinderen is nu, behalve in het Nederlands, ook verkrijgbaar in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Chinees, Frans, Papiaments, Pools, Spaans, Tigrinya en Turks. Alle folders staan als download op de BoekStart Bestellijst bij ‘Voor ouders – meertalig’. De Engelse vertaling Reading aloud to young children is ook als folder te bestellen. 

 Boekideeen voor pmers

Vier nieuwe Boekideeën voor pedagogisch medewerkers

Er zijn weer vier nieuwe Boekideeën voor 0-2+. Om leesbevorderende activiteiten in de kinderopvang te stimuleren op de groep, biedt BoekStart elk kwartaal vier Boekideeën aan voor 0-2+. Verspreid ze bij de kinderopvang in je werkgebied!

BoekStartkofferboekjes met Boekidee 

Nieuwe BoekStartkofferboekjes met Boekidee

Op de BoekStartkofferboekjes wordt met een symbooltje naar 
het Boekidee verwezen. Met een Boekidee als inspiratie kan je ouders laten zien hoe ze samen met hun baby het BoekStartboekje kunnen ontdekken. Of print het Boekidee uit en stop het in het koffertje.

BoekStart voor jou nr32 

BoekStart voor jou! – nr. 32

BoekStart voor jou! - nummer 32 staat online! Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. De uitgave is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt viermaal per jaar. Zet een link in de nieuwsbrief voor BoekStartouders en/of attendeer de kinderopvang in je werkgebied.

 

 Nieuwe tools

 
 

Agenda

agenda

bieb to bieb logo

Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op BiebtoBieb voor nieuwe materialen: posters, brochures en displays. Alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.

 


 

BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school bo om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid. Kijk ook op twitter#dbos.

Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Check ook www.boekstartpro.nl of volg ons op Facebook en Twitter via @BoekStart en #BoekStart.
Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.
Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.

www.kunstvanlezen.nl | www.boekstart.nl | www.boekstartpro.nl | www.kb.nl/ob | www.debibliotheekopschool.nl | www.lezen.nl | www.leesplein.nl | www.debibliotheken.nl

FaceBook  Twitter  YouTube  Googleplus  Rss   LinkedIn

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar .
{modify|itemid:2089}Klik hier{/modify} om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

© 2022 BoekStart - boekstartpro.nl

display image 011 display image 015 display image 007 display image display image 005