Resultaten Monitor BoekStartcoach | BoekStartdag | Iene Miene Media onderzoek 2022

Resultaten Monitor BoekStartcoach | BoekStartdag | Iene Miene Media onderzoek 2022
Nieuwsbrief BoekStart 2

Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar).

Inmiddels doen bijna alle Bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


BoekStart

1. Resultaten pilot Monitor BoekStartcoach

 

 

 

Resultaten pilot Monitor BoekStartcoach

Uit de eerste Monitor BoekStartcoach blijkt dat de meeste BoekStartcoaches vooral in contact komen met ouders door op het consultatiebureau rond te lopen en ouders aan te spreken of juist met de kinderen te praten. Een veelbelovende uitkomst is dat bijna tweederde van de BoekStartcoaches in de Bibliotheek de ouders terugziet die ze eerder hebben gesproken op het consultatiebureau. 

Lees meer >

2. webinar aan de slag met de Monitor BoekStart 

 

 

 

 

Webinar ‘Aan de slag met de vernieuwde Monitor BoekStart’

Stichting Lezen/ SPN organiseert op 14 april 2022 het webinar 'Aan de slag met de vernieuwde Monitor BoekStart in de kinderopvang'. De Monitor BoekStart heeft dit jaar een update én een nieuwe vormgeving gekregen. In dit webinar praten Gonny Apol (SPN) en Nicolien de Pater (Stichting Lezen) je bij over de veranderingen rondom het analyseren en het rapportageportaal. Na afloop kun je als leesconsulent of Monitorcoördinator meteen aan de slag met de Monitorresultaten. Het portaal met de resultaten staat vanaf 14 april open.

Lees meer >

 


Coach

Kennissessies voor BoekStartcoaches

Stichting Lezen & SPN organiseren twee online Kennissessies voor BoekStartcoaches op 19 april en 19 mei. Alle informatie over de Kennissessies, de gastsprekers en de wijze van aanmelden vind je hier.

 

 

 

4. Aan de slag met de BoekStartdag

 

Aan de slag met de BoekStartdag

Op zaterdag 11 juni 2022 vindt de tweede BoekStartdag plaats, met als motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Tover je Bibliotheek tijdens de BoekStartdag om tot een paradijs voor jonge kinderen. Hoe groot of klein je dat doet, maakt niet uit. Als de allerjongsten en hun (groot)ouders/verzorgers zich maar welkom voelen. Samen maken we BoekStart extra zichtbaar! In de Toolkit BoekStartdag vind je inspiratie en communicatie- en promotiemiddelen om van de BoekStartdag een succes te maken.

> Kijk hier het informatiewebinar terug

___________________________________________________________________

Leesbevorderingsnieuws

5. Onderzoeksresultaten Bibliotheekmonitor ve

Onderzoeksresultaten Bibliotheekmonitor voorschoolse educatie 2020-2021

Bibliotheken blijven in hun aanbod voor baby’s, dreumesen en peuters inzetten op taalarme gezinnen. Ondanks de coronamaatregelen werden programma’s als BoekStartcoach en de VoorleesExpress in het schooljaar 2020-2021 opnieuw meer ingezet dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek naar de samenwerking tussen voorschoolse educatie en de Bibliotheek, uitgevoerd via de Bibliotheekmonitor. 

Lees meer >

 


6. Iene Miene Media onderzoek

 

 

Iene Miene Media onderzoek 2022

Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne. Net als voorgaande jaren onderschrijft een ruime meerderheid van de ouders vooral de positieve effecten van media, zoals betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook vinden ze media goed voor de creativiteit. Ouders zijn zich echter onvoldoende bewust van de schadelijke langetermijneffecten. Slechts een kwart van de ouders maakt zich zorgen over negatieve effecten zoals bijziendheid of overgewicht. Dit blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek 2022 dat tijdens de start van de Media Ukkie Dagen werd gepresenteerd.

Lees meer >

7. Lezenluisterenkijken in de Oekraiense taal

 

 

Lezen, luisteren of kijken in de Oekraïense taal

Om uit Oekraïne gevluchte jonge kinderen wat leesplezier te geven, zijn er lijsten beschikbaar met links naar (prenten)boeken en sprookjes om te lezen, luisteren of kijken in de Oekraïense taal. Het doel is om mensen te helpen die hun land in oorlog ontvluchten en ouders en kinderen te ondersteunen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

Lees meer >

___________________________________________________________________

Nieuw!

 
8. Themadossier Voorlezen JGZ verpleegkundigen 

Themadossier Voorlezen voor JGZ verpleegkundigen

Om meer laagtaalvaardige ouders te bereiken met BoekStart is de samenwerking met de JGZ heel belangrijk. Met de BoekStartcoach is de Bibliotheek aanwezig op het consultatiebureau. Stichting Lezen is in het kader van BoekStart een samenwerking gestart met de NCJ ondersteuningsprogramma’s VoorZorg en Stevig Ouderschap. Er is een Themadossier Voorlezen ontwikkeld voor de verpleegkundigen die deze programma's uitvoeren. 

Lees meer >

 

9. Vernieuwde train de trainer training Voorleescoordinator 

 

 

 

 

 

Vernieuwde Train de trainer en opleiding Voorleescoördinator 

Het opleiden van een pedagogisch medewerker tot voorleescoördinator draagt bij aan het borgen van het voorleesbeleid in de kinderopvang. In de opleiding wordt de pedagogisch medewerker begeleid bij het schrijven van een voorleesplan, waarin staat hoe er gewerkt wordt aan leesbevordering. Dit voorjaar wordt gewerkt aan een vernieuwde versie van deze opleiding, die aansluit bij de laatste inzichten en gebruik maakt van de nieuwste materialen. Ook de werkvormen worden onder de loep genomen om tot de juiste balans theorie en praktijk te komen, passend bij de doelgroep. 

Lees meer >

 


10. 4 nieuwe Boekideeen voor ped.medewerkers

 

Vier nieuwe Boekideeën voor pedagogisch medewerkers

Er zijn weer vier nieuwe Boekideeën voor 0-2+. Om leesbevorderende activiteiten in de kinderopvang te stimuleren op de groep, biedt BoekStart elk kwartaal vier Boekideeën aan voor 0-2+. Verspreid ze bij de kinderopvang in je werkgebied!

 

 

 

Boekstart logo diap rgb 723x350.2e16d0ba.fill 1200x630 

Nieuwe BoekStartkofferboekjes met Boekidee

Op de BoekStartkofferboekjes wordt met een symbooltje naar 
het Boekidee verwezen. Met een Boekidee als inspiratie kan je ouders laten zien hoe ze samen met hun baby het BoekStartboekje kunnen ontdekken. Of print het Boekidee uit en stop het in het koffertje.

 12.BoekStart voor jou nr 33

BoekStart voor jou! – nr. 33

BoekStart voor jou! - nummer 33 staat online! Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. De uitgave is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt viermaal per jaar. Zet een link in de nieuwsbrief voor BoekStartouders en/of attendeer de kinderopvang in je werkgebied.

 

___________________________________________________________________

Nieuwe tools

 

 

Agenda

agenda

 

 


bieb to bieb logo

Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op BiebtoBieb voor nieuwe materialen: posters, brochures en displays. Alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.

 


 

BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school bo om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid.

Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Check ook www.boekstartpro.nl of volg ons op Facebook via @BoekStart en #BoekStart.
Wilt u reageren op de nieuwsbrief? Of heeft u vragen, tips of suggesties? Mail dan naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl

Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u deze persoonlijk ontvangen? Abonneer u dan hier.

www.kunstvanlezen.nl | www.boekstart.nl | www.boekstartpro.nl | www.kb.nl/ob | www.debibliotheekopschool.nl | www.lezen.nl | www.leesplein.nl | www.debibliotheken.nl

FaceBook    YouTube       LinkedIn

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar .
{modify|itemid:2089}Klik hier{/modify} om uw profiel en e-mail adres aan te passen of om uzelf uit te schrijven

2022 BoekStart - boekstartpro.nl

display image 011 display image 015 display image 007 display image display image 005