Nieuws van BoekStart: veel online tips | aanpassingen rond corona

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
BS nieuwsbrief header 2019 3

> BoekStart
> Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar


Nieuwsbrief BoekStart

Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


Trainingsbijeenkomsten tot en met 28 april afgelast
Alle trainingsbijeenkomsten tot en met 28 april zijn afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het betreft de trainingen uit het Opleidingshuis voor BoekStart en de Bibliotheek op school voor bibliotheekmedewerkers.


BoekStart

​​​
boekstartkoffer 2

Waardebonnen BoekStart tijdelijk niet versturen
Omdat de bibliotheek nu gesloten is, heeft het weinig zin de BoekStartwaardebonnen te versturen. Het schept verwarring en ouders komen voor een gesloten deur. Raadzaam is om de mailings op te schorten en samen te voegen met de eerstvolgende zending, wanneer de bibliotheek weer open is. Consultatiebureaus werken voor ouders met kinderen tussen 0 – 16 maanden alleen op afspraak. De jeugdverpleegkundige kan de bon uitreiken en erbij vertellen dat het koffertje later opgehaald kan worden.


kennemerland

Creatief met digitale prentenboeken in Assen
Al een aantal jaren werkt Kindcentrum De Driemaster in Assen met het
door de school zelf ontwikkelde project De 26 Boekenkoffers. Elke koffer bevat een voelletter, een bij de letter behorend boek, een lijst met moeilijke woorden en andere materialen. Kinderen van groep 7 en 8 gaan, nadat zij een speciale training hebben gevolgd, voorlezen aan kleuters. Wat in de aanpak nog ontbrak was de link met thuis. Lees verder


smooth publish

Hoe hou je BoekStart zichtbaar in de bibliotheek?
Het programma BoekStart bestaat al meer dan 10 jaar en wordt door alle bibliotheken uitgevoerd om ouders van jonge kinderen te bereiken. Om er voor te zorgen dat BoekStart goed zichtbaar blijft, is het Basisdocument grondig herzien en nu ingedeeld volgens de bekende bouwstenen. Neem het eens door om te kijken of alles rond BoekStart voor baby’s nog goed geregeld is in jouw bibliotheek.


Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

​​
moppereend 

Aan de slag met Mediaopvoeding
Bibliotheken zijn van oudsher een plek waar ouders en kinderen toegang hebben tot een grote (media)collectie. De bibliotheek is naast warenhuis ook wegwijzer. En daarmee een logische partner als het gaat om de brede mediaopvoeding van het jonge kind. Maar hoe geef je vorm aan de rol van de bibliotheek op dit thema? Lees hier hoe je dat doet


  
spelend leren

Mediawolk met vragen over mediagebruik
Welke vragen kunnen ouders aan kinderen van 0 tot 6 jaar stellen om een gesprek over het gebruik van media op gang te brengen? Tijdens het Digitale Digistart Congres in het kader van de Media Ukkie Dagen 2020 hebben bibliotheken vragen verzameld en zo is de Mediawolk ontstaan. Deze is als flyer en als poster te downloaden via de Toolkit Mediaopvoeding. Via de huisstijlportal de Bibliotheek op school, kan je deze ook personaliseren met het eigen bibliotheeklogo.


  
voorlees express 

Kinderen rustiger door de Voorleeshoek
De Voorleeshoek is de afgelopen twee weken overspoeld door nieuwe gebruikers. Bijna 50.000 nieuwe gezinnen maken gebruik van het tijdelijk gratis aanbod. Kwalitatief onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat jonge kinderen rustig worden van het bekijken van de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek. Ouders blijken ook tevreden over de geboden inhoud. Lees meer over dit onderzoek


woeste willem 

Coco kan het! verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021
Tijdens de Nationale Voorleesdagen, die landelijk starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 20 januari 2021, leest iedereen voor uit Het Prentenboek van het Jaar: Coco kan het! van Loes Riphagen (Gottmer). Naast dit prentenboek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2019.


Nieuw!

 
boekStart voor jou 23 

Uitleg BoekStart en voorlezen nu ook in het Chinees
Aan de uitleg van BoekStart is nu, naast de A4’s in verschillende talen (waaronder Arabisch, Pools, Turks en Tigrinya), ook Chinees toegevoegd. Dat geldt ook voor de brochure over vroeg beginnen met voorlezen. Je vindt ze op de bestellijst bij Voor taalarme gezinnen.


boekStart voor jou 23

BoekStart voor jou! nr 25 online
BoekStart voor jou! nr 25 staat online met links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. De uitgave is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt viermaal per jaar. Zet een link in de nieuwsbrief voor BoekStartouders en/of attendeer de kinderopvang in je werkgebied! Lees BoekStart voor jou! nr 25


boekstart poster sep 2019 

Boekideeën kofferboekjes
Met een Boekidee als inspiratie kun je ouders laten zien hoe ze samen met hun baby het Boekstartboekje kunnen ontdekken. Of print het Boekidee uit en stop het in het koffertje. Op de kofferboekjes wordt nu ook naar het Boekidee verwezen. Er is een icoon voor op het stoffenboekje en een voor op het kartonnen boekje. Ga naar de Boekideeën bij de boekjes in het BoekStartkoffertje


 Nieuwe tools

 

 

Basisdocument BoekStart
Aan de slag met mediaopvoeding  
Mediawolk


Agenda (onder voorbehoud)

agenda
bieb to bieb logo

Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op BiebtoBieb voor nieuwe materialen: posters, brochures en displays. Alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid.

Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Wil je reageren op de nieuwsbrief? Mail voor vragen, tips of suggesties naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.
Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze persoonlijk ontvangen? Abonneer je dan hier.

www.kunstvanlezen.nl | www.boekstart.nl | www.boekstartpro.nl | www.kb.nl/ob | www.debibliotheekopschool.nl | www.lezen.nl | www.jeugdbibliotheek.nl | www.debibliotheken.nl

FaceBook  Twitter  YouTube  Googleplus  Rss   LinkedIn

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar .
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.

© 2016 BoekStart - boekstartpro.nl

display image 011 display image 015 display image 007 display image