Nieuws van BoekStart: BoekStartdag en Media Ukkie Dagen 2021 | Veel tips en tools

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
BS nieuwsbrief header 2019 3

> BoekStart
> Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar


Nieuwsbrief BoekStart

Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


BoekStart

​​​
smooth publish

Monitoranalyse BoekStart in de kinderopvang 2019
De Monitor BoekStart in de kinderopvang groeit door: de deelname is in 2019 weer toegenomen, zo blijkt uit de landelijke analyse. Dat is goed nieuws, want met de uitkomsten kunnen we er samen voor zorgen dat de kwaliteit van de aanpak rondom voorlezen en leesbevordering in de kinderopvang verbetert. > Lees meerkennemerland

Bevindingen pilot Kopgroep BoekStart in de kinderopvang
Zes bibliotheken door heel Nederland hebben met tien kinderopvanglocaties in de periode van maart 2019 tot maart 2020 intensief samengewerkt aan het stimuleringstraject BoekStart in de kinderopvang. De bevindingen zijn door Oberon samengevat in de brochure Eén grote bundeling van taalactiviteiten. Effectief werken met digitale prentenboeken en de Monitor bij BoekStart in de kinderopvang. Deze eerste praktijkervaringen vormen een bron van informatie en inspiratie voor andere bibliotheken en kinderopvangorganisaties in Nederland. > Lees meersmooth publish

Sterrenchecklist BoekStart in de kinderopvang
De Sterrenchecklist BoekStart in de kinderopvang is een tool voor bibliotheken om te onderzoeken wat het niveau is van de (te starten) samenwerking met de kinderopvang volgens de richtlijnen voor een ‘optimale’ BoekStartlocatie. > Lees meer


BoekStartdag 2021

Vooraankondiging: BoekStartdag 17 april 2021
Op zaterdag 17 april 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten in de bibliotheek en een aantrekkelijk programma of activiteit te bieden. > Lees meer


zomeractie boekstart

 

Zomeractie BoekStart
Om een extra impuls te geven aan het bereiken van jonge ouders die de afgelopen maanden niet in de bibliotheek terecht konden, is er een speciale zomeractie. Jonge ouders worden uitgenodigd het koffertje te komen ophalen in de bibliotheek op hun vakantiebestemming binnen Nederland. En nu al met een mooi resultaat: van 1 juli – 15 augustus 2020 is de waardebon met een stijging van 500% meer gedownload dan vorig jaar in dezelfde periode! De zomeractie loopt tot half september.


rekenen

Femke Manger (KB) versterkt BoekStart kernteam
Femke Manger versterkt sinds 1 juli jongstleden het BoekStart kernteam (SPN). Femke is werkzaam als B2Network-marketeer Digitale Jeugdcontent bij de KB. Vanuit deze rol zal zij de digitale collectie voor jeugd en het digitale jeugdabonnement van de KB verbinden aan de Kunst van Lezen-programma’s BoekStart en de Bibliotheek op school. Daarnaast bekijkt Femke hoe de digitale content nog beter gebruikt en gepromoot kan worden. Alles met het doel om het digitaal lezen bij de jeugd te versterken!


Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

​​
moppereend 

Gratis vertalingen van het Prentenboek van het Jaar
Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt de Leescoalitie gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch en Pools van het Prentenboek van het Jaar Coco kan het!. Zo kun je straks ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders betrekken bij De Nationale Voorleesdagen. De boekjes zijn t/m 11 september 2020 gratis te bestellen, alleen voor bibliotheken. Wees er snel bij, want op is op!


  
spelend leren

Media Ukkie Dagen 2021
Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd van ouders en (professionele) opvoeders voor het belang van mediaopvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Noteer in je agenda! Volgend jaar zijn de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021. In september wordt het thema via de site bekend gemaakt.


  
voorlees express 

De doorgaande leeslijn: leesontwikkeling van 0-20 jaar
Stichting Lezen maakt zich sterk voor een leesomgeving waarin kinderen willen, kunnen en blijven lezen. In de publicatie De doorgaande leeslijn: De leesontwikkeling van 0-20 jaar wordt op basis van wetenschappelijke inzichten de leesontwikkeling van kinderen en jongeren beschreven.


Nieuw!

 
boekStart voor jou 23 

BoekStart Babyboekje van het Jaar-verkiezing!
Vanaf de start van De Kinderboekenweek (30 september 2020) kunnen (groot)ouders, pedagogisch medewerkers en bibliotheekmedewerkers op de website babyboekjevanhetjaar.nl stemmen op de leukste en kwalitatief beste babyboekjes. Binnenkort worden de nominaties voor het BoekStart Babyboekje van het Jaar bekend gemaakt!


boekstart poster sep 2019

De Mediaopvoeding Babbelbox
Hoe start je het gesprek over mediaopvoeding met de kinderopvang, het onderwijs en ouders? Maar belangrijker nog, hoe weet je het gesprek op gang te houden? De Mediaopvoeding Babbelbox is een toolkit die bibliotheken hierbij handvatten geeft.


Kleintje Digitaal

Kleintje (digi)taal: training voor pm'ers
In een wereld vol media is mediaopvoeding belangrijk. Hoe pak je dat aan? Kleintje (digi)taal is een mediaopvoedingtraining voor pedagogisch medewerkers die werken met kinderen tot 6 jaar. De volledige training bestaat uit een e-learning module voor pm’ers, een inspirerende startbijeenkomst voor bibliotheken en coaching-on-the-job door de bibliotheek in de kinderopvang.


voorleesplezier

Vier nieuwe Boekideeën voor pedagogisch medewerkers
Er zijn weer vier nieuwe Boekideeën voor 0-2+. Om leesbevorderende activiteiten in de kinderopvang te stimuleren op de groep, biedt BoekStart elk kwartaal vier Boekideeën aan voor 0-2+. Dit keer zijn dat: Boerderijdieren (Ingela P. Arrhenius), Muis is jarig (Lucy Cousins), Op weg (Leo Timmers) en Van hond tot huis: eerste woordjes (Jane Ormes). Verspreid ze bij de kinderopvang in je werkgebied!


 Nieuwe tools

 

 

Brochure: Eén grote bundeling van taalactiviteiten. Effectief werken met digitale prentenboeken en de Monitor bij BoekStart in de kinderopvang
Monitoranalyse BoekStart in de kinderopvang 2019
Sterrenchecklist BoekStart in de kinderopvang
De meerwaarde van de BoekStartcoach
De meerwaarde van BoekStart in de kinderopvang
Beroepsprofielen mediaopvoeding en digitale geletterdheid


Agenda (onder voorbehoud)

agenda

 

bieb to bieb logo

Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op BiebtoBieb voor nieuwe materialen: posters, brochures en displays. Alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid.

Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Wil je reageren op de nieuwsbrief? Mail voor vragen, tips of suggesties naar nieuwsbrief@kunstvanlezen.nl.
Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze persoonlijk ontvangen? Abonneer je dan hier.

www.kunstvanlezen.nl | www.boekstart.nl | www.boekstartpro.nl | www.kb.nl/ob | www.debibliotheekopschool.nl | www.lezen.nl | www.jeugdbibliotheek.nl | www.debibliotheken.nl

FaceBook  Twitter  YouTube  Googleplus  Rss   LinkedIn

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar .
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.

© 2016 BoekStart - boekstartpro.nl

display image 011 display image 015 display image 007 display image