Nieuws van BoekStart | Jubileum VoorleesExpress | Nieuwe Boekideeën | Verdiepingstrajecten

 

Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt vertoond, klik hier
BS nieuwsbrief header 2021 2

> BoekStart
> Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar
> Nieuw
> Nieuwe Tools
> Agenda 


Nieuwsbrief BoekStart

Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief voor jeugdspecialisten en andere geïnteresseerden informeert over BoekStart, het leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-6 jaar). Inmiddels doen bijna alle bibliotheken en steeds meer kinderopvanglocaties mee! BoekenPret (sinds 2015 onderdeel van BoekStart) biedt verdieping en intensivering aan kinderen met een VVE-indicatie, ouders - gezinnen waar weinig aandacht is voor (voor)lezen - en professionals.


BoekStart


BoekStartdag 2021

Webinar Monitor BoekStart

De Monitor heeft dit jaar een update en een nieuwe vormgeving gekregen. Op maandag 29 november is er van 9.30 tot 11 uur een webinar Monitor BoekStart waarin een toelichting wordt gegeven op de belangrijkste wijzigingen in het beheer en in de vragenlijsten. Aanmelden voor het webinar kan via deze registratielink. De vragenlijsten van de monitor kunnen ingevuld worden van 1 december 2021 t/m 18 februari 2022. Monitorcoördinatoren en consulenten hebben sinds 15 november jl. toegang om met de voorbereiding te kunnen beginnen. 
> Lees meerhandleiding boekstartdag 2021

Landelijke analyse Monitor BoekStart

Sinds 2015 voert DESAN Research Solutions in opdracht van Stichting Lezen de Monitor BoekStart uit. Aan de meting over 2020 hebben 781 locaties meegedaan. In deze landelijke analyse worden de belangrijkste ontwikkelingen over de afgelopen vier jaar besproken en de meest opvallende uitkomsten van de laatste meting.
> Lees meerdit is mijn huis

Verdiepingstrajecten Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders

Met het landelijke project Kwaliteitsimpuls laagtaalvaardige ouders kunnen bibliotheken hun activiteiten rond de gezinsaanpak versterken en borgen, met een focus op de ouders. Deze maand start een verdieping om de opbrengst van de kwaliteitsimpuls vast te houden. Er komen twee verdiepende trainingen rond specifieke voorbeeldaanpakken, en één tactisch werktraject om de gezinsaanpak duurzaam te borgen in de organisatie. Vanuit de subsidieregeling voor de kwaliteitsimpuls kan elke bibliotheek kosteloos aan één van de verdiepingstrajecten meedoen. 
> Lees meer


Leesbevorderingsnieuws 0-6 jaar

​​
webinar ik zie ik zie wat jij niet ziet 

(Voorlezen) met blinde en slechtziende kinderen

In de film 'Leesplezier' spelen slechtziende en blinde kinderen de hoofdrol. Zij vertellen hoe zij lezen, welke leesvorm zij gebruiken en wat zij leuk vinden aan lezen. De kleintjes in de film laten zich heerlijk voorlezen uit aansprekende boeken met mooie (soms tastbare illustraties). Rode draad door het verhaal zijn vijf tips om lezen en voorlezen met kinderen met een visuele beperking leuker te maken. 
> Lees meer.


trainingen

Jubileumactie en app voor 15-jarige VoorleesExpress

De VoorleesExpress is al vijftien jaar een begrip in Nederland. Al bijna 40.000 gezinnen hebben via dit programma hun taalvaardigheden verbeterd. De VoorleesExpress viert het jubileum met een speciale actie. Initiatieven die op een vergelijkbare manier werken aan de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis mogen een jaar lang gratis gebruikmaken van de ondersteunende materialen van stichting VoorleesExpress. Voor vrijwilligers is een app gelanceerd, vol tips en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers. 
> Lees meer.


Nieuw!

 
meer voorlezen 

Vier nieuwe Boekideeën voor pedagogisch medewerkers 

Er zijn weer vier nieuwe Boekideeën voor 0-2+. Om leesbevorderende activiteiten in de kinderopvang te stimuleren op de groep, biedt BoekStart elk kwartaal vier Boekideeën aan voor 0-2+. Verspreid ze bij de kinderopvang in je werkgebied!


trainingen

BoekStart voor jou! nummer 31 online

BoekStart voor jou! - nummer 31 staat online! Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes, achtergrondinformatie en interessante websites. De uitgave is bedoeld voor ouders van jonge kinderen en verschijnt viermaal per jaar. Zet een link in de nieuwsbrief voor BoekStartouders en/of attendeer de kinderopvang in je werkgebied. 


trainingen

Handout Kinderen met kwetsbare hersenen

Ouders van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig. Voor de verschillende aandachtsgebieden is een handout gemaakt. Nieuw verschenen: de handout Kinderen met kwetsbare hersenen
> Lees meer.


 Nieuwe tools

 
 

Agenda

agenda

 

bieb to bieb logo

Kijk regelmatig in de BoekStartgroepen op BiebtoBieb voor nieuwe materialen: posters, brochures en displays. Alles wat je kan gebruiken om BoekStart onder de aandacht te brengen in de bibliotheek en op het consultatiebureau of de kinderopvang.


BoekStart vormt het begin van de doorgaande leeslijn met als vervolg de Bibliotheek op school bo/vo. Kijk hier voor de nieuwsbrief van de Bibliotheek op school om Bibliotheken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de gezamenlijke strategische aanpak van de Bibliotheken, basisonderwijs en overheid.Redactie en productie: Stichting Samenwerkende POI's Nederland. Wil je reageren op de nieuwsbrief? Mail voor vragen, tips of suggesties naar info@boekstartpro.nl.

Heb je de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze persoonlijk ontvangen? Abonneer je dan hier.www.kunstvanlezen.nl | www.boekstart.nl | www.boekstartpro.nl | www.kb.nl/ob | www.debibliotheekopschool.nl | www.lezen.nl | www.jeugdbibliotheek.nl | www.debibliotheken.nl


  TwitterFaceBook  YouTube  Googleplus  Rss   LinkedIn

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar g.mug@biblionetdrenthe.nl.
Klik hier om uw profiel en e-mail adres aan te passen. Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kun je je hier afmelden.© 2016 BoekStart - boekstartpro.nl 

display image 011 display image 015 display image 007 display image