Eén boek, duizend gesprekken

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. Daarom geeft de Bibliotheek elk jaar een boek cadeau – om te lezen en samen over te praten. In de maand november ligt Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls klaar in elke vestiging. Gratis voor iedereen: leden en niet-leden. 

Het thema van Nederland Leest is Oud worden, jong blijven. Oud worden willen we allemaal, maar tegen het proces van ouder worden kunnen we best opzien. Hoe is het om ouder te worden? En hoe zorg je ervoor dat je in elke levensfase contact houdt met je medemens? Die vragen staan deze maand centraal in de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. 

Mevrouw mijn moeder

NLL22 550x215 Algemeen

Met de roman Mevrouw mijn moeder richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar ouder wordende moeder. Deze ontroerende roman is een prachtig gesprek tussen moeder en dochter, over een bijzonder verleden en vitaal ouder worden.

Een boek vol herinneringen en verhalen van vroeger. Een ode aan de vertelkunst van twee sterke eigenzinnige vrouwen. Het is een met veel humor geschreven, persoonlijk en ontwapenend boek waarin de generaties met elkaar in gesprek raken en de kunst van het ouder worden tussen de regels te vinden is. Het boek werd bekroond met de Publieksprijs 1999.

Yvonne Keuls (1931) werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en kwam op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Ze heeft meer dan negentig publicaties op haar naam staan, van toneelstukken en hoorspelen tot literaire televisiebewerkingen en romans. Veel van haar boeken werden bekroond en zijn uitgegroeid tot klassiekers van de Nederlandse literatuur. In december 2021 vierde Keuls haar negentigste verjaardag.

Activiteiten in de bibliotheken

We gaan natuurlijk praten over Mevrouw mijn moeder, maar we gaan ook praktisch aan de slag met het thema. Kom bijvoorbeeld alles te weten over gezonde voeding, of doe mee met workshops en hersengym. 

De activiteiten zijn gratis. Wel geldt voor alle activiteiten: geef je op tijd op. Ga voor een compleet overzicht naar de agenda van jouw gemeente, of de agenda van alle bibliotheken

Kennistafel: Voeding en het vitale brein

IMG 20211104 WA0004

Wist jij dat je eetpatroon invloed kan hebben op je stemming, geheugen en energie? Gelukkig kun je zelf veel doen om je brein jong en gezond te houden. Tijdens de Kennistafel ‘Voeding en het vitale brein’ gaan we daarover in gesprek met Carina Veldhuis, orthomoleculair (natuurgeneeskundig) therapeut. Schuif ook aan om al je vragen te stellen en over het onderwerp van gedachten te wisselen.

De Kennistafel komt langs in de bibliotheken in Roden, Dwingeloo, Coevorden, Westerbork, Zuidlaren, Zuidwolde, Rolde en OdoornHier vind je een overzicht van alle data en tijden. 

Workshop leefstijlcoach: lekker in je vel

lekker in je vel

Lekker in je vel zitten, in balans zijn: dat wil iedereen. Maar wanneer ben je in balans en hoe zorg je dat dit zo blijft? Leefstijlcoaches Janet Moinat-Oosting en Mirjam Bijlsma vertellen het graag tijdens één van de gratis workshops in de bibliotheken in Beilen, Smilde en Westerbork. In samenwerking met Welzijnswerk Midden-Drenthe.

Aanmelden kan door te mailen naar info@welzijnswerkmd.nl of te bellen met 088 16 51 200.

Bibliotheek Beilen: 21 november, 10.00 - 12.00 uur
Bibliotheek Smilde: 24 november, 10.00 - 12.00 uur
Bibliotheek Westerbork: 30 november, 10.00 - 12.00 uur

Pub-je-fit quiz

In Ruinen spelen we een pubquiz in de bibliotheek. Stel je kennis op de proef met je vrienden, buren of het hele gezin. Hoe veel weet jouw team over gezondheid, ouder worden en het geschenkboek van dit jaar?

Schrijf je in als team (met 3 tot 5 personen) of doe mee met het nieuwe-vriendenteam! Het aanmeldformulier vind je hier.

Bibliotheek Ruinen: maandag 7 november, 19.30 - 21.30 uur

Breintraining voor senioren

Affiche fitte brein NL Leest

Uit onderzoek blijkt dat dagelijks bewegen een positief effect heeft op het vertragen en voorkomen van vergeetachtigheid en dementie. Om ouderen hiervan bewust te maken is er voor de bijeenkomst ‘Oud worden, jong blijven’ een gevarieerd programma samengesteld. Het programma begint met een lezing en tips om je hersenen zo lang mogelijk fit te houden. Daarna is er een breintraining met beweging en hersengym. De bibliotheken in Borger en Odoorn organiseren deze bijeenkomsten in samenwerking met een combicoach van de Gemeente Borger-Odoorn.

Opgeven kan tot vrijdag 28 oktober telefonisch, per mail, of door even binnen te lopen bij de bibliotheek tijdens de openingstijden. 

Bibliotheek Borger: donderdag 3 november, 09.30 - 12.00 uur
Bibliotheek Odoorn: dinsdag 8 november, 13.30 - 16.00 uur