Mis je een boek in de bibliotheek? Een boek dat je graag wilt lezen en waarvan je denkt: dat zal de bibliotheek wel hebben? En dat het er dan niet is?! Dan kun je de bibliotheek ‘tippen’.

Dat doe je met de knop ‘Tip je bibliotheek’ in Mijn menu. Dan kijkt de bibliotheek of het in de collectie past.

Er is een aantal gevallen waarin de bibliotheek een boek niet koopt:

  • als het al in bestelling is; dan moet je even wachten
  • als het te moeilijk is, zoals een wetenschappelijke uitgave; zo’n boek is te reserveren via het landelijke leenverkeer (kosten: €5,00)
  • als het niet meer verkrijgbaar is
     

Als de bibliotheek besluit het boek aan te schaffen, duurt het meestal enkele weken voor het in de catalogus staat. Uiteraard kun je het dan reserveren.

Het kan ook voorkomen dat een vraag naar een populair boek zo groot is, dat je bibliotheek de vraag niet aan kan. Dan hoef je geen aanschafverzoek in te dienen; de bibliotheek koopt extra in als er veel belangstelling voor een boek is.

In de catalogus van de bibliotheek vind je alle materialen die de Drentse bibliotheken in hun collecties hebben. Is wat je zoekt uitgeleend of niet in je eigen bibliotheek aanwezig, dan kun je dat reserveren. Dat kan op verschillende manieren:

QR-codeAls je in de catalogus iets tegenkomt dat je in de bibliotheek wilt gaan lenen, hoef je dat niet meer op een kladje te noteren, maar kun je met de QR reader op je smartphone de code(s) scannen en je hebt meteen alle belangrijke informatie meteen bij de hand, inclusief de vindplaats in de bibliotheek.
 
De QR-code is in 1994 door een Japans bedrijf ontwikkeld. QR staat voor 'quick response' waarmee een snelle manier van coderen en decoderen wordt bedoeld

In de zoekbalk kun je zoeken naar boeken, dvd’s, luisterboeken en andere materialen van de gezamenlijke Drentse bibliotheken. Je vindt de zoekbalk bovenaan elke pagina. Het is mogelijk om op schrijver, titel, onderwerp en reeks/serie te zoeken.

screenshot zoekbalk website

Resultaten

Als de zoekresultaten verschijnen dan gelden deze voor de gekozen vestiging. Ze worden standaard gesorteerd op relevantie. Je kunt ze ook sorteren op populariteit, titel, auteur of datum.

Als je meer wil zien dan wat er in de gekozen vestiging beschikbaar is dan kan je links je zoekbereik uitbreiden naar In de provincie, Buiten de provincie, e-books en krantenartikelen.

De gevonden titels zijn te verfijnen op mediumsoort, typering, genre, taal, bron enz. Dat doe je ook links.

Een zoekactie kan verschillende materialen opleveren. Zo zal je als je ‘Grolloo’ intoetst bij de zoekresultaten niet alleen muziek-cd's krijgen, maar ook zien dat er boeken, dvd's, beelden en films zijn. Ook krantenartikelen over Grollo worden getoond door de zoekmachine. De zoekmachine is namelijk ook aangesloten op een digitale bibliotheek, waarin onder andere een krantenarchief is opgenomen. Binnen de bibliotheek is het mogelijk om deze artikelen online te lezen op de computer, van huis uit kan dit niet. In de zoekmachine kun je ook bijzondere materialen tegenkomen zoals daisy-roms en e-books.

Meer dan de Drentse collectie

De zoekmachine zoekt ook naar materialen buiten de bibliotheken van Drenthe. Zo is de zoekmachine aangesloten op die van de Centrale Discotheek Rotterdam (Muziekweb). Muziekweb-cd’s herken je aan het logo.

Enkele andere bronnen die worden doorzocht:

.  De collecties van de Drentse bibliotheken
·  De landelijke collectie van Koninklijke Bibliotheek in Den Haag
·  Landelijke Krantenbank
·  Consumentengids
·  Drents Archief – Foto, film en archieven

Meer informatie over hoe je boeken, cd's, artikelen ed. kunt bestellen vind je bij Reserveren

Deel deze pagina