Ja, dat kan. Veel bibliotheken hebben zelfs voorzieningen speciaal voor toeristen. Als toerist kun je in de bibliotheek o.a. terecht voor:

  • internetcomputers en gratis WiFi; om even iets op te zoeken of je e-mail te checken;
  • lezen van de krant of tijdschriften, vaak onder het genot van een kopje koffie;
  • toeristische informatie; in een aantal bibliotheken is een Tourist Info Punt aanwezig;
  • lenen van boeken, tijdschriften, dvd's e.d. met een maandabonnement of via Gastlenen.

Wanneer je in Drenthe blijft, kun je het pasje ook gebruiken in de bibliotheek in de buurt van je vakantieadres. Daarnaast kun je met een basis- of grootabonnement ook lenen bij alle andere openbare bibliotheken in Nederland. Kijk voor meer informatie bij gastlenen.

In geval van vakantie kun je in de bibliotheek vragen om een langere uitleentermijn. Bij een Basis-abonnement is dit mogelijk tegen betaling van extra strippen. Verlengen van de uitleentermijn met 3 weken blijft daarna mogelijk mits de boeken niet zijn gereserveerd.

De uitleentermijn van boeken bij een Groot-abonnement is altijd 6 weken met de mogelijkheid tot verlenging.

Voor leden onder de 19 jaar en bij een Groot-abonnement geldt geen beperking in te lenen aantallen boeken e.d. Meer lenen in de vakantie is dus geen probleem.
Heb je een Basis-abonnement dan kun je de leenstrippen het hele jaar door gebruiken waarbij je zelf bepaalt hoeveel boeken e.d. je per keer leent. Je kunt bijvoorbeeld besluiten voor de vakantie meer boeken mee te nemen. 

Uiteraard kun je tijdens de vakantie via internet de uitleentermijn verlengen

Deel deze pagina